Archieven

Virtuele Cirkel voor Ideeën

De Cirkel voor ideeën brengt kinderen en jongeren die mentale uitdaging zoeken samen in een virtuele omgeving om ideeën en inspiratie met elkaar te delen. Een cirkel bestaat uit 10 deelnemers. Twee keer per week komen we gedurende 1,5 uur online samen. Voor je eigen bijdrage kan je kiezen uit verschillende opties: 1) Je brengt een idee mee dat je in maximum 3 minuten kan uitleggen aan anderen. Indien je dit wenst, kunnen andere hierover meedenken en vragen stellen. 2) Je komt met een vraag die je aan de anderen wil voorleggen. Wie wil kan dan ideeën delen over jouw vraag. 3) Je kan zelf een ander voorstel doen over hoe jij je idee wil delen.

Een idee kan alles zijn. Iets nieuws dat je hebt geleerd waarvan je denkt dat anderen het ook moeten weten, een gedicht of verhaal dat je zelf hebt geschreven, een onoplosbaar probleem waarmee jij in je leven worstelt, een idee voor een eigen bedrijfje. Het mag zo gek zijn als je wil.

Als je interesse hebt, kan je een email sturen naar info@modesto.be. Vertel ons hoe oud je bent, in welk jaar op school je zit, en deel met ons één idee, vraag of interesse die je hebt. Er is een cirkel voor lager onderwijs  (maandag 10u-11:30u en donderdag 14u-15:30u) en een cirkel voor secundair onderwijs (maandag 14u-15:30u en donderdag 14u-15:30u). (De onderverdeling lager en secundair onderwijs zijn enkel een indicatie om passende groepen te maken. Ook kinderen die thuisonderwijs of andere alternatieve vormen van onderwijs volgen zijn welkom.) In een cirkel komen we 6 keer samen (gedurende 3 weken). De data zijn 30/3, 2/4, 6/4, 9/4, 13/4, 16/4. Kostprijs voor deelname is 50 euro.

Pelgrimstocht door België

Als pelgrim laat je het alledaagse achter. Je wordt tijdelijk dakloos. Vrij van verwachtingen en plichten kan je kijken naar je oude leven. Elke dag is eenvoudig en heeft een duidelijk doel. Er hoeven geen keuzes gemaakt te worden. Je lichaam volgt een pad dat duizenden pelgrims vóór jou gewandeld hebben, je geest kan in alle vrijheid alles herdenken, oude dromen doen herleven, zich overgeven aan absurde gedachten. Er is ruimte voor stiltes, gedachtes, gesprekken, een open geest en een frisse wind die door je hoofd waait.

We volgen de via Monastica doorheen België, van Postel tot Dinant. Meer uitleg over deze route vind je hier.  Overnachten doen we in trekkershutten, kloosters, B&B’s of -als het weer het toelaat- in een tent.

Wanneer?

Van 13 tot 21 oktober 2018, maar je kan ook voor een paar dagen of een weekend komen. We laten je op voorhand weten vanaf welk treinstation je kan aansluiten. Hieronder vind je een voorlopige planning:

za 13/10: Abdij Postel – Sint-Hubertuskerk (Balen-Hulsen), 20,9 km
zo 14/10: Balen-Hulsen – Norbertijnenabdij Tongerlo, 20,75km
ma 15/10: Tongerlo – Diest, Halve Maan, 25,7 km
di 16/10: Diest, Halve Maan – Budingen fietsknooppunt 192, 21,85 km
wo 17/10: Budingen – Hélécine, voormalige Norbertijnenabdij, 20,95km
do 18/10: Hélécine -Jodoigne, RAVeL 2/Rue de Piétrain, 11,25km
vr 19/10: Jodoigne – Namen, St.-Jakobskerk, 33km
za 20/10: Namen-Dinant, Abdij van Leffe, 28km
zo 21/10: Terugkeer naar Sint-Joost-ten-Node, Brussel

Voor wie?

Jongeren (14 tot 25 jaar) met levensvragen, die hun weg moeilijk vinden op school, in hun studies,  of in de wereld. Of die worstelen met zichzelf en zich graag even uit het dagelijkse leven willen terugtrekken om te herdenken wie ze zijn en wat ze willen.

Deelnemers moeten in staat zijn om 25 km per dag te voet af te leggen met een rugzak, en voldoende zelfstandig zijn.

Wat breng ik mee?

Goede wandelschoenen, een fijne en lichte rugzak, waterdichte jas, een zakmes, een zaklamp, een kom en een lepel.

Wat kost het?

Als je de volledige tocht meeloopt, betaal je 600 euro (inclusief overnachting, eten en drinken). Anders hangt het af van hoeveel dagen je meeloopt. Grofweg kan je 60 euro per dag rekenen.

Hoe inschrijven?

Stuur ons een email waarin je jezelf kort voorstelt. Vertel ons ook hoeveel dagen je zou willen aansluiten. We geven voorrang aan jongeren die de hele tocht meelopen. Voor deze pelgrimstocht zijn er vijf plaatsen.

Begeleiding?

Deze pelgrimstocht wordt begeleid door Stijn Smeets. Meer informatie over hem vind je hier.

Mentor

“Zo intens mogelijk leven, mijn eigen stem vinden, opgaan in mijn verbeelding, iets doen dat er voor mij echt toe doet, dat noodzakelijk is, dat me vooruit drijft. Ervaringen hebben die me raken, doen branden, door me heen waaien. Steeds mezelf heruitvinden, op zoek naar een diepere kern die onveranderbaar is. De grenzen tussen mezelf en de wereld verliezen. Oplossen in de geluiden die me omringen, de geuren inademen van een nieuwe wereld die ontstaat met elke stap die ik zet. Me diep verbonden voelen met de mensen om me heen. Alle zekerheden doorbreken, mezelf in de afgrond van het onbekende gooien, en de vlammen voelen van een écht leven.”

 

Existentiële zelf-ontwikkeling 

Het is niet eenvoudig om je eigen keuzes te maken. Daarvoor heb je zelfkennis, autonomie, verbeelding en moed nodig. Tijdens deze mentoring sessies maak ik gebruik van oefeningen uit de westerse en oosterse filosofie, theater, improvisatie, en creatieve therapie om je te helpen meer autonoom te worden en je eigen keuzes te maken.

Je kan een afspraak maken door te emailen naar info@modesto.be.

Mentor: Stijn is monnik en wetenschapper, gespecialiseerd in de emotionele en sociale ontwikkeling van cognitief begaafde kinderen, jongeren en volwassenen. Meer informatie over hem vind je hier.

Verblijf

Soms zie je het even niet meer zitten. Je loopt vast in school of thuis, en je hebt nood aan een plaats om tot rust te komen. Of je wil gewoon je eigen weg gaan. Bij ons kan je terecht.

We bieden je een huis waar je niets moet. Je hebt tijd om op adem te komen en rustig te bedenken wat je echt wil. Als er bedden vrij zijn, kan je ook blijven overnachten. We leven eenvoudig en volgen een vast ritme van mediteren, samen eten, studeren, werken, mentoring, stilte, etc. Je kan zelf kiezen waar je aan wil deelnemen. Als je aankomt, luisteren we naar wat jij wil dat er hier voor jou gebeurt. En dat proberen we mogelijk te maken.

We verwelkomen jongeren en jong-volwassenen tussen 12 en 30. Je kan enkel overdag komen of ook overnachten, één dag, meerdere dagen of wekelijks. Ook als het dringend is, kan je hier terecht. We starten altijd met een inloop-periode van twee dagen. Dan kijken we samen of deze plaats aansluit bij wat jij zoekt.

Als je voldoende zelfstandig bent, bieden we je een plaats om op je eigen tempo te studeren via de centrale examencommissie. Je vindt hier een inspirerende sociale omgeving en je kan deelnemen aan activiteiten die niet tot je curriculum behoren (zoals ecologisch tuinieren, muziek componeren, artistiek onderzoek, denkvaardigheden trainen, etc…). Activiteiten worden gekozen op basis van de interesses van de gasten.

Als jij hier behoefte aan hebt, kan je ons een bericht sturen via facebook of e-mailen. Dan sturen we je meer informatie. We kijken ernaar uit je te ontmoeten.

Modesto vzw organiseert tijdens deze Corona-epidemie crisisopvang voor cognitief begaafde jongeren tussen 15 en 25 jaar. Als thuis leven onhoudbaar is, of als je niet meer alleen kan of wil zijn, dan kan je een tijdje met ons mee komen leven. Als je dat graag wil kan je ons een bericht sturen via facebook of e-mail.